Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Malawi – země chudá i bohatá

Malawi či Malawská republika je stát ukrytý ve středu jihovýchodní Afriky. Ti, co Malawi navštívili, o něm mluví jako o nejkrásnější z afrických zemí. Je zde bezpečně a levně, lidé jsou milí a přívětiví, počasí příjemné a neustále je zde co objevovat. Na své si v Malawi přijdou milovníci přírody, kultury, potápěči, jachtaři, nadšení botanici i pěší turisté.

Malawi patří s rozlohou 118 tisíc kilometrů čtverečních mezi menší africké země, jeho rozloha by se dala přirovnat k rozloze bývalého Československa. V zemi žije okolo 13, 5 milionu obyvatel. Geograficky se Malawi řadí do jižní Afriky, je to stát vnitrozemský, který hraničí s Tanzanií, Zambií a Mosambikem. Přibližně uprostřed Malawi leží hlavní město Lilongwe, ale největším městem v zemi je Blantyre na jihu.

jezero Malawi
Foto: pláž u jezera Malawi

Malawi se může pochlubit poměrně bohatou a zajímavou historií. Existují důkazy, že zemi již před 10 000 lety před Kristem osidlovali Pygmejové. Četné vykopávky také dokázaly, že se v těchto místech již v 15. století rozkládala poměrně mocná domorodá říše. Několik bantuských kmenů se usadilo u břehů jezera Malawi. V 19. století však byla nezávislost místních lidí ukončena vpádem Svahilců, kteří polovinu obyvatelstva zdecimovali a ze zbytku udělali otroky. Země byla otrokářstvím silně poznamenána. Po Svahilcích vpadli do země křesťanští misionáři a Zuluové, kteří vytvořili klad Ngoni.

V roce 1883 se země ujali Britové, kteří z ní udělali protektorát s názvem Ňasko (Nysaland). Tehdy už bylo toto území podrobně prozkoumáno slavným skotským cestovatelem Davidem Livingstonem. Britská nadvláda měla své pro i proti, země sice ztratila nezávislost, ale lidé získali svobodu – otroctví bylo totiž zrušeno. V roce 1964 se Ňasko dočkalo nezávislosti a změnilo si název na Malawi. O čtyři roky později byla vyhlášena republika. Do čela země se dostal prezident – diktátor Hastings Kamuzu Banda. Za jeho vlády se zemi poměrně dobře dařilo, protože měl jako jeden z mála afrických vládců dobré vztahy s bílou rasistickou vládou v Jihoafrické Pretorii. Jihoafrická republika tak Malawi značně finančně podporovala. Bandova éra skončila na začátku 90. let. V roce 1994 se pak konaly první svobodné volby. 

jezero Malawi
Foto: rybáři u jezera Malawi

Malawi v polovině 90. let postihla obrovská neúroda, což mělo za následek krach místního hospodářství. V současnosti je Malawi jednou z nejchudších zemí světa, která je na zemědělských plodinách závislá. Nejdůležitější plodinou je kukuřice. Až 50% vývozního zboží tvoří tabák, exportuje se také cukr, čaj, bavlna a káva. Velký význam má rovněž rybolov na jezeře Malawi, které se táhne téměř po celé délce republiky. Co se týče nerostných surovin, má Malawi bohaté zásoby bauxitu, rud železa, mědi, uranu, uhlí i azbestu, ale doposud nejsou využívány. Zemi v současnosti značně finančně vypomáhá Evropská unie, která financuje školy, nemocnice, stavby silnic apod. Nevýhodou země je její poloha, která znemožňuje jakýkoliv obchod, do země nevedou téměř žádné silnice ani železnice. Jde o málo rozvinutý stát, který je však politicky stabilní a tudíž i bezpečný.

Asi 80 % obyvatelstva tvoří křesťané, 13% pak připadá na muslimy. V Malawi žije mnoho etnik, nejpočetnější jsou Chewa a Nyanja. Úředním jazykem je angličtina a bantuský jazyk chichewa, kterým hovoří téměř 60 % obyvatelstva. Kromě černošských etnik žijí v Malawi také bělošské a indické menšiny, které jsou jakýmsi pozůstatkem z koloniálních dob. Gramotných je jen 65% Malawijců. Největší hrozbou, se kterou se Malawi potýká, je však AIDS. Situace v zemi je katastrofální, v roce 2003 bylo celých 14% dospělé populace HIV pozitivních. Měnou v Malawi je malawijská kwacha, která se dělí na 100 tambala. 

Malawi od severu k jihu protíná Velká příkopová propadlina, jejíž dno je v severní části zalito právě jezerem Malawi, které je s rozlohou 30 800 km² třetím největším africkým jezerem. Povrch země je celkem hornatý, nejvyšším pohořím je Shire Highlands s dominantní horou Sapitwa vysokou 3002 metrů. Severozápad pokrývá náhorní plošina Nyika Plateau, která dosahuje nadmořské výšky okolo 2600 metrů. Z jezera Malawi vytéká největší řeka Shire, jež je přítokem řeky Zambezi. Na západě země se rozkládají náhorní plošiny a zalesněné hory poseté čajovníkovými plantážemi. Převážnou část země však pokrývají rozlehlé pastviny plné zvěře spadající pod pět národních parků. 

Malawi má příjemné tropické podnebí - vzhledem k tomu, že většina území leží v poměrně vysoké nadmořské výšce (okolo 1000m), nejsou zde ani velká vedra, ani zima. Nejvyšší teploty panují ve zlomovém údolí v období před vypuknutím letních dešťů a nejvydatnější srážky vás mohou zasáhnout na severní vysočině. Léto provázené velkými bouřkami trvá od listopadu do března a jeho nepříjemnou součástí je i množství hmyzu a s tím spojené riziko malárie. Ideální dobou pro návštěvu Malawi je tedy období zimy, která trvá od května do září. Teploty jsou nižší, u jezera a v nížinách je příjemně a téměř neprší. Tento čas je vhodný na pěší turistiku a poznávání krás země. 

jezero Malawi
Foto: jezero Malawi

Malawi je zemí, která má svým návštěvníkům co nabídnout. Oplývá nádhernou přírodou a nedotčenou krajinou. Nachází se zde pět národních parků a čtyři přírodní rezervace. V národních parcích jako je Liwonde žije obrovské množství vzácného ptactva a také spousta savců, jako sloni, hroši, antilopy a lvi. Atraktivní jsou vlnité kopce Nyika, zalesněná plošina Zomba či masiv Mulanje Massif tyčící se do výšky okolo 3000 metrů. Návštěvníci jezdí do Malawi na safari, podnikají pěší túry nebo se jezdí potápět do jezera Malawi, v němž žije neskutečně mnoho ryb – údajně zde najdete více rybích druhů než v kterémkoliv jiném jezeře na světě. Podél jezera se táhnou krásné písečné pláže, které jsou jako stvořené pro rekreaci. 

O ubytování turistů se v národních parcích starají chatky, kempy nebo lesní stanice. Kdo chce poznat a okusit tu pravou a značně exotickou Afriku, měl by vyrazit právě do Malawi. Přestože je tato země nesmírně chudá, oplývá obrovským přírodním bohatstvím. Najdete zde tradiční vesnice, africkou kulturu, poznáte zvyky místních obyvatel a budete okouzleni jejich dobrosrdečností. Malawi je zemí, které stále zůstává nedotčená turistickým ruchem.

- jap - 

Článek byl zobrazen 4 677 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko